Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
Google+ icon
YouTube icon
RSS icon

You are here

Съвети за домашен ремонт

Гипсова шпакловка

 Това не е лесна задача, но може да бъде усвоена бързо.                     Първото и най-важно нещо е избора на материали за работа. Аз лично обичам да работя с нови инструменти, но честно казано добре поддържаните стари също вършат работа. За самата шпакловка ви трябва малка шпакла, пердашка и мистрия евентуално. Трябва преди работа да сте изчистили перфектно инструментите, за да не оставят грапавини. Другото нещо което бих ви препоръчал – това че някога се е използвал чист гипс, не означава, че и сега вие трябва да го правите.

Избор на цветовете

 При избор на цветове за жилищни или работни помещения се изисква да се спазят известни закономерности, които произтичат от необходимостта за хармония на цветовете, от големината и изложенията на помещенията, както и от тяхното предназначение. Трябва да се има предвид различното въздействие на цветовете върху настроението и самочувствието на хората, които живеят или работят в новобоядисаните помещения.     Цветовете, както е известно, предизвикат у човека усещане за повече топлина или хладина и затова ние ги делим на топли и студени цветове.

Боядисване с латекс

     Добре е предварително да се купят всички необходими материали, за да не се окаже в последния момент, че нещо не достига.     Специалистите съветват първо да се помисли какъв ще е резултатът, който стопаните на дома искат да се получи след боядисването. Дали искат само леко да освежат стария цвят, или генерално да променят визията на стената.     Голямо значение има кои стаи в апартамента ще бъдат боядисвани. За влажните помещения като баня и кухня е добре да се избере т.нар. "дишащ" латекс. Освен че има добра покривност, латексът може и да се мие.

Боядисване с блажни, безирени или лакови бои

 Боядисването с блажни бои се прилага върху всякакви дървени и железни плоскости-врати, прозорци, подове, мебели, стрехи, парапети, огради, върху стени и тавани. За да се получи качествено боядисване с блажна боя е необходимо да се имат предвид и спазват някои основни изисквания. Не бива да се допуска налагането на блажни бои върху предмети, по които има петна от бавно съхнещи животински, растителни или минерални масла. Такива петна и наслоения трябва предварително да се изчистят с натопен памучен парцал в терпентин, бензин или друг разтворител.

Облепване на стени с тапети

 Облепването на стените с тапети се прилагат все по-широко в нашия бит, защото е ефектно и достъпно.     За постигане на качествено тапетиране е нужно да се има в пред вид и се спазват следните задължителни правила и изисквания в работата.     Стените да бъдат сухи и да се работи при обикновена температура, около 18-20 градуса.

Термоизолационни покрития

ТермоПокритията представляват течен дисперсионен разтвор от чиста акрилна смола, около 60% керамични вакуумни микрокапсули и специални добавки. Положени по съответната технология като последен завършващ слой, след изсъхване формират дълготраен декоративен и изолационен слой със следните качества:- Формира се топла стенна повърхност. В режим на отопление гарантира 3 - 4 оС по-висока температура на стенните и таванни повърхности в помещенията в сравнение с традиционните декоративни материали.

Коркови облицовки

Коркът е прекрасен изолатор от студ u шум. И ако в миналото го познавахме единствено от корковите тапи за бутилки, днес той измества почти всички традиционни покрития, навлизайки все по-бързо в жилищната територия.Коркът се получава от кората на корковия дъб (без да се унищожава дървото), който е най-разпространен в Средиземноморския район и най-вече в Португалия.

Теракот и фаянс

Подмяната на теракотни и фаянсови плочки трябва да започне със премахване на старите, ако има такива и подготовка на повърхността за залепване.

Поставяне на паркет

Подготовка на пода за паркет     Най-голямо влияние оказва основата, върху която се поставя дървения под. Тя трябва да е достатъчно твърда, добре нивелирана и гладка.      Вторият елемент е влагата, чиито коректни стойности ще гарантират един стабилен под. Тя е от особена важност при нови сгради, където цементовите основи все още съхнат, поставени са нови стенни покрития, които отдават влага в прекомерни количества. Ако в такива условия поставите вашия паркет, то със сигурност той ще се надуе и краищата на дървото ще се деформират.

Избор на дограма

Захванете ли се да строите, или пък да правите основен ремонт на жилището, си едно от най-важните решения който трябва да вземете, е изборът на дограмата. Правилният избор е изключително важен за външния вид на сградата, комфорта в помещенията, от него в голяма степен ще зависи сметката ви за отопление и не на последно място колко ще ви струва самата дограма – в момента на покупката и с натрупване през годините в резултат на нейната поддръжка.     Възможността за избор обаче означава, че трябва да се взимат решения, а за да бъдат оптимални, е необходима достоверна информация.

Pages

Subscribe to RSS - blogs